Vi alla har någon gång känt oss stela i kroppen på morgonen när vi stiger upp och skall starta vår dag. I samma rörelse som vi tar oss upp ur sängen ifrågasätter vi om kroppen har åldrats 20 år under natten med tanke på den stelhet vi känner i kroppen.

Den första, riktigt trötta tanken är givetvis “ikväll ska jag gå och lägga mig tidigt så jag inte är så trött imorgon “, sen stiger vi upp och påbörjar morgonens aktiviteter. Kanske häller vi ner starkt och riktigt hett kaffe i magen, slänger i oss en macka och sen stressar vi iväg till det kallande jobbet.

Tänk om vi kan få in en ny morgonrutin tillsammans?

Denna morgonrutin kommer innebära att du ställer klockan 15 minuter tidigare än vad du brukar. För att detta inte skall kännas som en för stor utmaning rekommenderar jag att du går och lägger dig 15 minuter tidigare kvällen innan. Vi skall nu utnyttja att morgonstund har guld i mun och det faktum att du har skaffat dig 15 minuter extra denna dag, tid som bara är tillägnat dig och din dag.

Varför skall du börja dagen med yoga?

Jag vill inte skrämma iväg dig när jag skriver yoga. Vi skall inte upp i brygga och stå på huvudet utan detta är en lugn yoga som är en avslappnande stretch för hela kroppen. En stretch för både kroppen och psyket som ger dig en bra start på morgonen. Forskning har visat att din kropp utsöndrar färre stresshormoner under dagen om du får börja dagen på ett lugnt sätt.

Unna dig att le för dig själv även om du inte känner dig så glad just då, lyckohormoner börjar då produceras och dagens utmaningar kanske kommer kännas lite lättare att handskas med. Likaså blir kroppen förberedd på dagens aktiviteter när du under stretchen tillför värme till kroppens muskler, leder och vävnader – som att värma upp inför dagen precis som när du värmer upp inför ett träningspass.

Steg för steg till en bättre morgon med yogastretchen;

  • Lämna mobilen där den har legat under natten, du kan titta på den hela dagen men helst inte under dina 15 minuter på morgonen.
  • Sätt dig bekvämt på golvet, kanske på mattan i vardagsrummet eller om du har en yogamatta – använd den!
  • Du behöver inte byta om till träningskläder, kör i pyjamas eller det du tycker är bekvämt.

Du skall nu genomföra tre moment i lugnt tempo där du hela tiden andas in genom näsan och ut genom munnen, börja med att ta ett djupt andetag och ge dig själv ett stort leende. Nu sätter vi igång.

  • Övning 1: Barnets position, sätt dig ganska brett på knä och fall framåt med överkroppen, pannan hamnar i golvet, låt armarna hamna framför ditt huvud och bli så långa som det bara går. Här stannar du och andas djupt 20 andetag. Här stretchar du specifikt ländryggen och nacken.
  • Övning 2: Liggande twist, ligg på rygg och dra upp knäna mot magen, fäll båda knäna åt ena hållet och lägg ut motsatt arm åt sidan och vrid nacken så att du blickar ditåt. Din andra hand hjälper knäna att komma längre ner. Sträva efter att axlarna skall vara i golvet hela tiden. Stanna i position i 20 andetag.
  • Övning 3: Rullande baksida, ligg på rygg, sätt dig upp på rumpan för att “ta sats” och rulla bak på ryggen och låt benen följa med över huvudet eller så långt du kommer. Stötta upp benen med dina händer så att benen och rumpan förblir i luften. Stanna här i 20 andetag och känn att benen hamnar djupare för varje tag. Här stretchar du hela baksida – rygg, rumpa och ben.

Avsluta med att lägga dig på rygg och slut ögonen. Ta återigen några djupa andetag och tacka dig själv för att du tog dig tiden för dig själv denna morgon.