Hälsa är någonting som angår oss alla, och bra kost är nyckeln till bra hälsa. Men det är inte alltid det lättaste att ta hand om sin hälsa och äta rätt, då det inte alltid är helt uppenbart vad man bör och inte bör göra. Det är någonting som man helt enkelt får läsa sig till och om man är allvarlig så ska man givetvis gå lite på djupet – en kort tidningsartikel kan inte ge den grundliga information en bok kan, även om de kan komma väl till pass när man lärt sig det grundläggande. Här följer därför 3 tips på olika bra böcker om kost och hälsa.

Sanningen om mat och hälsa : vad säger forskningen?
Författare: Måns Rosén

När det gäller kost och hälsa så är det en enkel sanning att inte allt som sägs är helt vetenskapligt. Den första frågan man bör ställa sig när man hör talas om en ny diet, eller olika hälsoråd, är om det verkligen fungerar. I den här boken går Måns Rosén igenom hårda fakta vad gäller dieter. Vad fungerar, och vad fungerar inte? Boken kanske inte går riktigt så djupt som en del skulle önska, men det gör att den å andra sidan är lättillgänglig, så att de flesta kan få ut någonting av den. Efter att ha läst Sanningen om mat och hälsa så kommer läsaren förhoppningsvis vara bättre utrustad att kritiskt granska alla de olika dieter och kostråd som hon läser om. Måns Rosén är epidemiolog, och tidigare chef för SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, vilket gör honom väl meriterad att skriva en bok som denna.

Sanningen om mat och hälsa : vad säger forskningen?

Mat, myt, vetenskap: Läkarens recept
Författare: Frida Duell

I boken Mat, myt, vetenskap: Läkarens recept så slår Frida Duell två flugor i en smäll. Dels så innehåller den populärvetenskapliga fakta om mat, vad som är nyttigt och vad som inte är det, och dels finns där handfast hjälp i form av olika recept att prova på. Duell ger exempel på hur olika saker vi stoppar i oss påverkar oss, hur våra tarmbakterier fungerar och påverkar oss och annan intressant information. Boken är informativ utan att för den skull vara svårläst, och många kommer nog att hitta nya nyttiga favoriter bland de olika recepten. Frida Duell är ST-läkare inom klinisk kemi och har tidigare varit chefredaktör för tidningen Moderna Läkare.

Mat, myt, vetenskap: Läkarens recept

Ett sötare blod : om hälsoeffekterna av ett sekel med socker
Författare: Ann Fernholm

Länge fick vi rådet att vi skulle dra ner på fettet, för hälsans skull, för att slippa övervikt. Nu så här med facit i hand vet vi att det inte riktigt fungerade, i stället så är vi numera mer överviktiga än någonsin. I den här boken försöker Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och doktor i molekylär bioteknik, att förklara varför, och hur socker har blivit ett stort samhällsproblem. Det är en bok som lyckas vara både spännande och upplysande och som många bör läsa.

Ett sötare blod : om hälsoeffekterna av ett sekel med socker