Det är många som har upptäckt matlagningen och allt fantastiskt som går att skapa med de många råvaror som finns både inom Sverige, men också det som vi exporterar in från andra länder. Svenskar har blivit något av ett kulinariskt folk, där maten visserligen alltid har varit en central del av allas liv, men på senare tid så har det mer och mer kommit att handla om mat på riktigt hög nivå. Amatörkockar står idag i sina kök och lagar mat på sätt som man endast egentligen kan hitta i riktigt lyxiga restauranger och det steget är spännande och intressant. Denna utveckling har vi nog mycket att tacka matlagningsprogrammen och tävlingarna för, för de är extremt populära hos oss svenskar!

Tekniker och utrustning

Man skulle nog kunna påstå att aldrig tidigare har så många svenskar varit så duktiga på att laga högkvalitativ mat, enligt restaurangstandard. Visst är det så att vi har en lång historia bakom oss av mycket matlagning på många olika sätt, där vi har rätter som generation efter generation förs vidare, så det jag vill säga är inte att jag anser att det vi varit tidigare är dåligt. Snarare menar jag på att det vi idag gör med vår mat och våra maträtter är så influerat av den globala matkulturen att vi tar till oss av många olika nya tekniker och använder oss av utrustning i vår matlagning som vi egentligen aldrig tidigare provat på.

En positiv effekt på restaurangvärlden

Något som jag också har märkt som en väldigt positiv effekt av denna utveckling är att vi generellt sett börjar bli betydligt mer medvetna om vad det är vi sätter i oss, hur det smakar och hur väl tillagat det är. Vi har i allmänhet en bättre uppfattning om vad det är som är bra och god mat och drar oss inte lika mycket längre för att säga till om det inte lever upp till den standard som vi förväntar oss från restauranger. Det har gjort att restauranger runt hela landet har behövt att verkligen ta det en nivå högre för att leva upp till våra krav, vilket har resulterat i att det serveras otroligt mycket god mat på fler och fler platser i hela Sverige,ett väldigt bra exempel är Pourbon som erbjuder väldigt vällagad och god catering i Göteborg och har väldigt väl utvalda råvaror. Och det är verkligen att dra nytta av det goda i livet, med mat som smakar underbart gott!

Detta fokus har också fått många att tänka på vad det är för typ av råvaror man egentligen använder sig av. Att se till det goda i livet handlar också om att göra det goda möjligt, och då måste vi anpassa oss efter det som naturen kan ge oss på ett bra sätt, utan att samtidigt förstöra den. Vi har blivit betydligt mycket mer medvetna om att äta bra råvaror och inte sådant som är massproducerat, så fortsätter den här utvecklingen så kommer de bra råvarorna att få en betydligt mer framskjuten roll i våra matbutiker, och det kan bara bli bra för alla och livets goda med en hälsosam natur och hälsosamma människor som äter bra och god mat.