Månad efter månad, år efter år, så matas vi hela tiden med uppgifter om att vi som invånare i världen blir allt fetare, samtidigt som vi rör på oss betydligt mindre. Det här är ett stort problem, inte minst på grund av att människor generellt sett mår sämre både fysiskt och psykiskt, utan också för att det sätter vårt sjukvårdssystem på pottkanten där kostnaderna för sjukdomar som har en direkt koppling till övervikt och fetma kommer att öka. Vi är helt enkelt på väg mot en situation som inte är hållbar för någon egentligen, och det måste vi ändra på!

För samtidigt som vi möts av de här rapporterna så finns det också många som tränar som aldrig förr. Det är ultravasor, det är tionde Vätternrundan och det är svenska klassiker som ska tas med lätthet och bravur. Det verkar finnas allt fler som använder mer och mer av sin tid till att träna riktigt hårt och göra det med tydliga mål och syften, vilket absolut inte är fel på något sätt, men det kan gå lite till överdrift. Träning är i grund och botten inte menat att vara en plågsam stund på dagen. Även om det ska vara jobbigt, så ska det samtidigt vara roligt och kännas skönt när man gör det, så att lägga krutet på att träna sig näst intill skada är inte direkt något som kanske visar på en god förebild för sådana som faktiskt skulle behöva träningen mer.

Det sägs att det är en rätt tråkig inställning till det mesta och att man inte riktigt tar ut svängarna åt något håll, men både när det gäller träning och mat så är det alltid bäst att tänka doser i lagom mängd, för det har bäst resultat. Att träna efter sina egna förutsättningar, och inte sätta för mycket press på sig själv, är helt rätt väg att gå för att kunna hitta glädjen i träningen. Och ju mer man tränar, desto mer kommer man också att känna av den positiva effekten som det ger, när man vi ge mer.

Det är också när träningen börjar komma igång som kroppen belönar dig med signalsubstanser som får dig att känna dig glad och lycklig. Många gånger handlar daglig lycka om att göra saker som frigör dessa ämnen, och träning är kanske ett av de mest effektiva sätten att snabbt hitta dem och dra nytta av dem. På så sätt kan man faktiskt säga att träning gör oss mycket lyckligare som människor, så att träna är verkligen ett sätt att hitta det som är gott i livet. Att träningen sedan också ger oss förutsättningar för att prestera mer och må bättre i andra vardagliga situationer är ju knappast någon nackdel, utan bara ett ytterligare skäl till att träna. Det handlar om att göra rätt saker för att hitta lyckan i livet och där är träning, i vilken form som helst egentligen, en viktig ingrediens!